Poliklinka Poligin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Prvi pregled kod pedijatra

Devet meseci ste s nestrpljenjem iščekivali da upoznate svoje dete. Taj magični trenutak konačno je došao, i sada možete uživati u zajedničkim trenucima kod kuće, dajući svojoj bebi toplinu i ljubav.

Dok se prilagođavate novoj rutini i zadacima roditeljstva, možda se javljaju brojna pitanja. Da li vaše dete dovoljno jede? Da li se pravilno razvija? Zašto ima problema sa spavanjem? 

Prva kontrola kod pedijatra pruža vam priliku da dobijete sve odgovore koji će vas umiriti i ohrabriti. Pored toga, predstavlja važan korak u pružanju adekvatne zdravstvene nege vašem novorođenčetu.

Ovaj pregled, koji obično dolazi nakon prvih nekoliko dana od rođenja, omogućava vam i da se upoznate sa stručnjakom koji će vam pružiti dragocenu podršku i odgovoriti na sva vaša pitanja. Osim toga, pedijatar će obaviti i sveobuhvatan pregled bebe kako bi se osiguralo da je vaša beba zdrava.

Kada je vreme za prvi pregled kod pedijatra?

Prvi pregled kod pedijatra je važan korak u pružanju zdravstvene nege vašem novorođenčetu. Međutim, kada je pravo vreme za zakazivanje tog pregleda? Obično se prva kontrola kod pedijatra zakazuje kada beba napuni mesec dana.

U prvih nekoliko dana nakon rođenja, bebinim zdravljem bave se neonatolozi i patronažne sestre koje pružaju nadzor i brigu. Neonatolog obavlja pregled bebe još u porodilištu, a nakon izlaska iz porodilišta, patronažna sestra dolazi na kućnu adresu i prati stanje bebe.

Ukoliko niste dobili preporuku da bebu ranije pregleda pedijatar, prva kontrola se obično zakazuje kada beba navrši mesec dana. Međutim, postoje situacije kada je potrebno zakazati pregled ranije, čak i nedelju dana nakon izlaska iz porodilišta. 

To može biti slučaj ako je beba imala povišenu temperaturu, nije adekvatno napredovala u težini, ili ako je imala poteškoće sa disanjem

Takođe, ako je u porodilištu doživela značajan pad telesne težine ili ukoliko postoji bilo koji drugi zdravstveni problem, preporučuje se raniji pregled kod pedijatra.

Važno je pratiti preporuke zdravstvenog tima i konsultovati se sa neonatologom ili patronažnom sestrom kako biste odredili pravi trenutak za prvi pregled kod pedijatra. Ovaj pregled pruža mogućnost da se pažljivo proceni zdravlje bebe, pruže saveti o nezi i ishrani, te da se odgovori na sva vaša pitanja i brige u vezi sa razvojem i dobrobiti vašeg malog blaga.

Kako izgleda prva kontrola i merenje bebe?

Prva kontrola kod pedijatra je važan trenutak u praćenju zdravlja bebe i njenog napretka. Jedan od ključnih elemenata prilikom ovog pregleda je merenje bebe.

Kada započne pregled, pedijatrijska sestra će prvo izmeriti bebinu težinu, dužinu i obim glave. Telesna težina se obično meri na posebnoj vagi, postavljenoj na čistu platnenu pelenu. 

Beba se pažljivo stavlja na vagu, a pedijatrijska sestra očitava njenu težinu. Ovo merenje je važno kako bi se pratilo da li beba napreduje u skladu s očekivanim normama.

Merenje dužine bebe se vrši kada ona još ne stoji na nogama. Pedijatrijska sestra će je pažljivo postaviti u specijalni kalup koji liči na plitku kutiju bez poklopca. Uz pomoć roditelja, sestra će izmeriti koliko je beba dugačka. Ovo merenje je takođe bitno jer omogućava praćenje rasta i razvoja bebe tokom vremena.

Pored toga, obim glave bebe takođe se meri kao deo prvog pregleda. Pedijatrijska sestra koristi posebnu traku kojom obuhvata bebinu glavu na određenom mestu i očitava obim. Ovo merenje je značajno za praćenje rasta mozga i mogućih abnormalnosti.

Merenje bebe tokom prvog pregleda ima za cilj pružanje informacija o njenom rastu i razvoju. Ove mere su deo rutinske procene zdravstvenog stanja bebe i omogućavaju pedijatru da prati njeno fizičko napredovanje. Uz redovna merenja, pedijatar može pružiti smernice o ishrani, rastu, razvoju i ukazati na bilo kakve eventualne probleme koji bi zahtevali dodatne preglede ili intervenciju.

Važno je zapamtiti da je svako dete jedinstveno i da se rast i razvoj mogu razlikovati. Pedijatar će interpretirati merenja i pružiti vam relevantne informacije o napretku vaše bebe. Ovo merenje je samo jedan deo sveobuhvatnog pregleda koji će pedijatar sprovesti kako bi se osiguralo da je vaša beba zdrava i dobro.

Pregled novorođenčeta

Nakon merenja, pedijatar poredi podatke iz otpusne liste iz porodilišta i podatke koje je upravo izvukao sa merenja. Tako stiče uvid o tempu napredovanja bebe. Za ovo se koristi grafikon rasta koji prikazuje mere za očekivani obim glave za uzrast, kao i težinu koja se očekuje u odnosu na dužinu bebe.

Pedijatar će pažljivo pregledati: 

  • bebinu glavu
  • fontanelu
  • oči, nos i uši
  • vrat, stomak i kožu bebe

Kontrola debljine potkožnog tkiva kože može pružiti informacije o adekvatnosti ishrane bebe. Pedijatar će koristiti stetoskop za pregled srca i pluća, kako bi se osigurao da funkcionišu pravilno.

Motorički razvoj bebe takođe će biti pažljivo posmatran. Pedijatar će proveriti u kojem položaju beba leži, da li se oslanja na ručice i da li podiže glavicu. Ova procena omogućava praćenje normalnog razvoja mišića i motoričkih veština bebe.

Prilikom pregleda, pedijatar takođe proverava prisustvo određenih uobičajenih “problema” kod beba. To može uključivati neadekvatan razvoj kukova, kriva stopala i tortikolis (krivi vrat). U slučaju da se primeti bilo kakvo odstupanje ili fiziološki problem, pedijatar može preporučiti upućivanje na specijalistu kao što su dečji ortoped, fizijatar ili drugi specijalista.

Osim toga, pedijatar će testirati bebine reflekse. To uključuje: 

  • refleks traženja usnama (rooting)
  • refleks sisanja
  • Moroov refleks
  • refleks hvatanja
  • automatski hod i preskok. 

Pravilno funkcionisanje ovih refleksa ukazuje na pravilan rad nervnog sistema i mozga bebe.

Nakon detaljnog pregleda, pedijatar će dati svoje mišljenje o zdravstvenom stanju bebe i njenom napredovanju. 

Takođe će vas uputiti o narednoj kontroli i ukazati na znakove i simptome koji zahtevaju hitan pregled. Pedijatar će vam pružiti informacije o ponašanju bebe, očekivanom motoričkom razvoju, dojenju ili dohrani, oblačenju, nezi bebe, vežbama za podršku razvoju i uputiti vas na prvu ultrazvučnu kontrolu kukova.

Na kraju, pedijatar će biti tu da odgovori na sva vaša pitanja i nedoumice, pružajući vam podršku i smernice u roditeljstvu. Važno je zapamtiti da je svaka beba jedinstvena i da se njen razvoj može razlikovati. Prvi pregled kod pedijatra je dragocena prilika da se prati zdravlje i napredak bebe, kao i da se dobiju odgovori na sve nedoumice roditelja.

Za više informacija o mesečnim akcijama ostavite svoj e-mail.

Powered by
Scroll to Top