Poliklinka Poligin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kontrola trudnoće

  1. Početna
  2. /
  3. Usluge
  4. /
  5. Trudnoća
  6. /
  7. Kontrola trudnoće

Kontrola trudnoće podrazumeva redovno proveravanje vašeg zdravlja i zdravlja vaše bebe tokom 40 nedelja gestacije, uz pomoć najsavremenijih metoda i aparata.

Osim toga, sa ciljem da vam donesemo sigurnost tokom trudnoće, okupili smo tim najstručnijih specijalista ginekologije i akušerstva, koji su vam apsolutno posvećeni i uvek dostupni.

Trudnoća i rođenje deteta je nesumnjivo jedno od najuzbudljivijih iskustava i najvažnijih momenata u životu žene. Pristup trudnoći sa medicinskog aspekta je doživeo revolucionarne promene poslednjih godina. Redovni kontrolni pregledi su neophodni kako bi se na vreme uočili potencijalni problemi.

Već prilikom prvog susreta pacijentkinje sa ginekologom, koji je najčešće nakon izostanka menstruacije i pozitivnog testa na trudnoću, potrebno je detaljno informisati buduću majku o značaju redovnih kontrola.

Veoma je bitno da se pojedini pregledi urade u tačno određenim periodima trudnoće jer se na taj način višestruko povećava preciznost prenatalne dijagnostike.

Pre planirane trudnoće

U idealnoj varijanti pacijentkinje bi trebalo da se jave ginekologu na regularni ginekološki pregled oko 3 meseca pre planirane trudnoće.

Na taj način će se proveriti zdravstveno stanje  kao i eventualne kontraindikacije za trudnoću. Srećom, najveći broj trudnoća protiče normalno s obzirom da trudnoća predstavlja fiziološko stanje.

Već od tog momenta savetuje se upotreba folne kiseline u dnevnoj dozi od 400 mikrograma u cilju prevencije defekta neuralne cevi (kičmene moždine, odnosno mozga).

Ukoliko je rizik od ovakvih defekata veći zbog određenih medicinskih stanja ili defekata neuralne cevi u prethodnoj trudnoći, doza folata treba da bude veća

Ukoliko pacijentkinja već zna da ima neku od urodjenih ili stečenih trombofilija upućuje se hematologu radi odredjivanja terapije sa kojom će krenuti sa početkom trudnoće.

Kada treba uraditi prvi pregled u trudnoći?

Kada je trudnoća potvrđena, najčešće testom iz urina ili krvi, odnosno određivanjem vrednosti β-hCG, u periodu oko 6. nedelje trudnoće trebalo bi uraditi prvi ultrazvučni pregled.

U tom periodu se potvrđuje broj plodova, vitalnost trudnoće, odnosno srčana radnja ploda i horionicitet ukoliko se radi o blizanačkoj trudnoći (broj posteljica). Osim navedenog pregleda potrebno je odrediti telesnu težinu trudnice i vrednost krvnog pritiska.

Takođe je neophodno odrediti krvnu grupu i Rh faktor, ukoliko to već ranije nije određeno, kao i krvnu sliku, vrednost šećera u krvi i analizu sedimenta urina.

U istom periodu bi trebalo uzeti cervikalni i vaginalni bris kao i uraditi kolposkopiju i PAPA nalaz, ukoliko to nije urađeno ranije, na ginekološkom pregledu pre planirane trudnoće.

Ukoliko se radi o Rh negativnoj trudnici u toku trudnoće neophodna je redovna kontrola antitela na Rh (D) antigen eritrocita.

Koliko često treba raditi kontrolne preglede u trudnoći?

Nakon prvog pregleda savetuju se redovne kontrole na svake 4 nedelje do 28. nedelje trudnoće, potom na 2 nedelje do 36. nedelje a nakon toga jednom sedmično do porođaja.

U periodu od 24. do 28. nedelje radi se OGTT (oralni test na toleranciju glukoze) mada se, ukoliko postoje faktori rizika, on može uraditi i u ranijoj gestaciji.

Prisustvo proteina u urinu uz povišene vrednosti krvnog pritiska ukazuje na rizik od preeklampsije i eklampsije i zahteva dodatna ispitivanja, dok prisustvo bakterija i leukocita u urinu ukazuje na urinarnu infekciju koja se mora proveriti urinokulturom.

Urinarna infekcija u trudnoći zahteva lečenje i u slučaju da pacijentkinja nema nikakvih simptoma.

Takođe, prisustvo određenih naslednih bolesti u porodici može biti razlog za prenatalne genetske dijagnostičke testove.

Scroll to Top