Poliklinka Poligin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Eksplorativna kiretaža

  1. Početna
  2. /
  3. Usluge
  4. /
  5. Intervencije
  6. /
  7. Eksplorativna kiretaža

Eksplorativna kiretaža je invazivna dijagnostička procedura kojom se uklanja površinski sloj sluzokože materice i grlića materice u dijagnostičke (otkrivanje i utvrđivanje bolesti) ili terapijske svrhe (lečenje) i šalje na patohistološku (PH) analizu.

Predstavlja jednu od najčešcih ginekoloških intervencija, i predstavlja ljuštenje sluzokože materice (endometrijum) koji se potom šalje na histopatološku analizu. Intervencija se obavlja na cervikalnom kanalu i šupljini materice, i istovremeno je dijagnostička i terapijska.

Dijagnostička kiretaža ima za cilj otkrivanje uzroka nepravilnog ginekološkog krvarenja, kod pojave krvarenja u menopauzi, i iregularnog krvarenja u reproduktivnom periodu koje se ponavlja.

Terapijska kiretaža vrši se zbog zaustavljanja krvarenja ili evakuacije sadržaja materične šupljine (plod, zaostali delovi ovuluma kod pobačaja). Kiretažom odstranjena sluzokoža materice šalje se na histopatološki pregled.

Intervencija se izvodi tako što se nakon adekvatne pripreme u lokalnoj analgeziji ili analgosedaciji, cervikalni kanal dilatira a zatim se specijalnim instrumentom (kireta) uzima uzorak tkiva.

Pacijentkinja nakon uradjene intervencije, kratkotrajnog odmora i kontrole, napušta ordinaciju.

Za više informacija o mesečnim akcijama ostavite svoj e-mail.

Powered by
Scroll to Top