Poliklinka Poligin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Histeroskopija

  1. Početna
  2. /
  3. Usluge
  4. /
  5. Histeroskopija

Histeroskopija je procedura tokom koje se materična šupljina ispituje instrumentom koji se zove histeroskop. Histeroskop je specijalni optički instrument promera svega 3-5mm, koji je povezan sa izvorom svetla (za osvetljavanje unutrašnjosti materice), kamerom i monitorom.

Šta je histeroskopija?

Histeroskopija je procedura tokom koje se materična šupljina ispituje instrumentom koji se zove histeroskop. Histeroskop je specijalni optički instrument promera svega 3-5mm, koji je povezan sa izvorom svetla (za osvetljavanje unutrašnjosti materice), kamerom i monitorom. Zbog svog malog promera, histeroskop je vrlo lako ubaciti u matericu, što nam omogućava kvalitetno sagledavanje materične duplje i eventualnih promena koje se u njoj nalaze bez dilatacije materičnog ušća.

U većini slučajeva, procedura se izvodi u analgosedaciji i traje 10-20 minuta.

Kada treba uraditi histeroskopiju?

Histeroskopija se koristi za dijagnostiku stanja u materičnoj duplji (dijagnostička histeroskopija), a uočene promene se često mogu histeroskopom i ukloniti (operativna histeroskopija).

Indikacije za dijagnostičku histeroskopiju

– Infertilitet (u velikom broju ustanova koje se bave vantelesnom oplodnjom, histeroskopija spada u obavezni deo pripremnog postupka pre započinjanja samog procesa vantelesne oplodnje).
– Krvarenja (obilno ili nepravilno menstrualno krvarenje, krvarenje između ciklusa, krvarenja nakon seksualnog odnosa, krvarenja u menopauzi).
– Nejasni uzroci pobačaja.
– Ponavljani spontani pobačaji
– Prisustvo ožiljnog tkiva u materičnoj duplji (intrauterusne sinehije)
– Rani stadijumi raka sluzokože materice
– Ukoliko se drugim pregledima (ultrazvuk, histerosalpingografija) posumnjalo na postojanje polipa materične sluzokože, mioma koji narušavaju materičnu duplju, zadebljanu materičnu sluzokožu ili nepravilnost oblika materice

Indikacije za operativnu histeroskopiju

-Uklanjanje endometrijalnog polipa
-Uklanjanje septuma (pregrade) uterusa
-Uklanjanje intrauterinih sinehija
-Uklanjanje spirale
-Uklanjanje manjih submukoznih mioma

Šta treba da znam pre procedure?

– Vaš lekar ili sestra će vam dati informacije o samoj proceduri. Procedura se u većini slučajeva obavlja u operacionoj sali koja je opremljena potrebnim instrumentima, u analgosedaciji. U tom smislu, neophodno je da pre intervencije uradite određene analize (preoperativna priprema) kako bismo rizike koje ova procedura nosi, smanjili na najmanju moguću meru.

Da li postoje alternativni tretmani?

Alternativni tretmani postoje i podrazumevaju ultrazvuk, histerosalpingografiju, dilataciju i kiretažu materične šupljine, itd. Ukoliko je na primer ultrazvukom ili histerosalpingografijmo uočen izraštaj u šupljini materice (npr. polip endometrijuma), on se može odstraniti dilatacijom i kiretažom. Međutim, kiretaža je intervencija koja se izvodi na slepo, te na ovaj način ne možemo biti sigurni da li je odstranjen ceo polip ili samo njegov deo.

U suštini, ni jedna navedena alternativna metoda ne obezbeđuje tako detaljne informacije o materičnoj šupljini kao histeroskopija. Histeroskopija omogućava da se promena vidi, a potom da se u celosti ukloni. Slično, ukoliko je potrebna biopsija endometrijuma, u toku histeroskopije se može načiniti „ciljana biopsija“ promene koju lekar direktno vidi, čime se dobija i merodavniji rezultat.

Zbog svega navedenog, histersokopija je u savremenoj ginekologiji metod izbora (zlatni standard) za dijagnostiku i tretman promena u šupljini materice.

Scroll to Top