Poliklinka Poligin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Polipektomija

Polipi na grliću materice ili cervikalni polipi (Polypus cervicis) su dobroćudni tumori sa peteljkom.

Cervikalni polipi predstavljaju dobroćudne tumore na peteljci, trošne strukture, veličine nekoliko milimetara do nekoliko centimetara koji se nalaze u cervikalnom kanalu ili vire kroz spoljašnje materično ušće u vaginu.

Predstavljaju hiperplaziju sluzokože endocerviksa, bogate sitnim krvnim sudovima, a mogu nastati kao posledica hronične upale, abnormalnog odgovora na delovanje estrogena ili promena na krvnim sudovima u cervikalnom kanalu.

Zbog prisustva polipa povremeno mogu da se javljaju oskudna krvarenja, pojačana sekrecija iz cervikalnog kanala, a često ne daje nikakve simptome i otkriva se slučajno. Lečenje je antibiotsko za sanaciju upale i hirurško uklanjanje polipa.

Polipektomija je jednostavna, bezbolna metoda koja se izvodi uvrtanjem peteljke polipa i njenim presecanjem specijalnim nožem, laserom ili kauterom. Potom je obavezna kiretaža cervikalnog kanala da bi se odstranilo mesto pripoja polipa i sprečio recidi.

Dobijeno tkivo se upucuje na histopatološki pregled, a od rezultata pregleda zavisiće dalji tretman. Najbolja prevencija polipa je lečenje upala i trauma grlića materice što se postiže redovnim kontrolnim pregledima jednom godišnje.

Scroll to Top