Poliklinka Poligin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Prenatalni test

 1. Početna
 2. /
 3. Usluge
 4. /
 5. Trudnoća
 6. /
 7. Prenatalni test

Prenatalni test je test koji vrlo komforno i jednostavno testira zdravlje fetusa pre rođenja.c

Savremena tehnologija omogućila nam je da uz pomoć samo jedne epruvete majčine krvi, bez ikakvog rizika po majku ili bebu, saznamo da li beba ima neki hromozomski poremećaj u ranoj trudnoći.

Prenatalni test analizira slobodnoćelijsku fetalnu DNK u krvi majke, radi otkrivanja genetičkih sindroma kao što su trizomije autozoma i aneuploidije polnih hromozoma kod fetusa.

Kako bi izbegle invazivne metode, poput amniocenteze, ali i one metode koje nisu dovoljno pouzdane poput dabl i tripl testa, sve je više žena koje se odlučuju za neki od neinvazivnih prenatalnih testova.

Zašto je važan prenatalni test?

Neinvanzivni prenalatni test je važan jer pruža bezbedan i precizan način da se beba testira pre rođenja, na prisustvo genetičkih poremećaja, od kojih je najčešći Daunov sindrom.

Pre uvođenja ovog revolucionarnog testiranja opcije za otkrivanje Daunovog sindroma su bile:

 • Skrining metode koje kombinuju ultrazvučni pregled sa biohemijskim parametrima, a koje imaju nižu preciznost (otprilike 80-95%)
 • Prenatalna dijagnostika visoke preciznosti koja koristi invazivne metode (amniocenteza ili biopsija horionskih čupica – horiocenteza) koje nose rizik od 0,5% za spontani pobačaj.

Prenatalni test je vrlo komforno i jednostavno testiranje koje se vrši uzorkovanjem venske krvi majke. Rezultati testa su dostupni nakon 10 radnih dana.

Kako izabrati prenatalni test?

Na tržištu se nalazi veliki broj prenatalnih testova, što često dovodi do nedoumice koji test je pravi izbor za vas i vašu bebu.

Pre nego što se odlučite za određeni neinvanzivni prenatalni test, neophodno je da se posavetujete sa Vašim ginekologom.

Šta otkrivaju neinvazivni prenatalni testovi?

 • Daunov sindrom (trizomija 21, uzrokovana dodatnim hromozomom 21)
 • Trizomija 18 (uzrokovana dodatnim hromozomom 18)
 • Trizomija 13 (uzrokovana dodatnim hromozomom 13)
 • Dodatne ili nedostajuće kopije X ili Y hromozoma (polnih hromozoma)
 • Odredjivanje pola bebe

Neinvazivni prenatalni test može da obuhvati testiranje i drugih strukturalnih promena u okviru DNA. Neke promene mogu uzrokovati zdravstvene probleme, dok neke nemaju nikakav uticaj na zdravlje.

Kome se preporučuje neinvazivni prenatalni test?

 • Trudnice koje su dobile loš nalaz dabl/tripl testa ili ultrazvuka u prvom i drugom trimestru, a žele da izbegnu rizik invazivne dijagnostike
 • Trudnice koje su začele vantelesnom oplodnjom
 • Trudnice starije od 35 godina
 • Trudnice koje imaju porodičnu istoriju nekog genetičkog poremećaja
Scroll to Top