Poliklinka Poligin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Papa test

PAPA test je takozvani citološki test kojim se otkrivaju pojedinačne atipične (prekancerske) ćelije u brisu grlića materice.

Predstavlja jednostavnu I bezbolnu metodu koja se izvodi u sklopu ginekološkog pregleda I predstavlja skrining metodu u cilju ranog otkrivanja karcinoma grlića materice.

Radi se o testu koji otkriva patološke ćelije na grliću materice, koje vremenom mogu prerasti u karcinom. Bris se uzima pomocu štapića I četkice sa površine grlića I iz kanala grlića materice.

Od dobijenog uzorka se pravi citološki razmaz koji se gleda pod mikroskopom. PAPA test se gotovo uvek radi u kombinaciji sa kolposkopijom, jer je tačnost dijagnostike kombinovanjem ove dve metode 98%.

Prvi PAPA test treba uraditi nakon stupanja u seksualne odnose, a zatim jednom godisnje.

Najbolji period za izvodjenje PAPA testa je nakon završetka menstruacije.

Dva dana pre testa neophodno je izbegavati primenu vaginalnih lekova, krema, tuširanje vagine, a 24h pre pregleda ne treba imati seksualne odnose.

Ginekološki pregled se obavlja na ginekološkoj stolici u ležećem ili poluležećem položaju, obicno traje kratko – desetak minuta. Najpre se vrši pregled spoljnih genitalija, zatim pregled u spekulumu kojim se pregleda vagina I grlic materice, po potrebi uzima se PAPA bris za citološki pregled I bris za mikrobiološki pregled.

Bimanuelnim ginekološkim pregledom se palpiraju materica i jajnici.

Scroll to Top