Poliklinka Poligin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vakcijancija novorođenčeta

Vakcinacija novorođenčeta predstavlja ključan deo zdravstvene nege i zaštite od različitih bolesti. Ovaj postupak ima za cilj da obezbedi imunitet novorođenčeta protiv određenih infekcija i bolesti, čime se smanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija i poboljšava zdravlje i dobrobit deteta.

Prilikom rođenja, novorođenče dobija prirodni imunitet od majke preko posteljice i majčinog mleka. Međutim, ovaj imunitet može biti privremen, pa je vakcinacija ključna za jačanje imunološkog sistema deteta i stvaranje dugotrajne zaštite.

Prva vakcina koju novorođenče prima je obično protiv hepatitisa B. Ova vakcina se daje u prvim danima života, često neposredno nakon rođenja, kako bi se sprečila infekcija ovim virusom. Hepatitis B je ozbiljna infekcija jetre koja može biti prenosiva sa majke na dete tokom porođaja.

Nakon toga, novorođenče se prati prema rasporedu vakcinacije koji je propisan od strane zdravstvenih organizacija i pedijatara. Ovaj raspored obično obuhvata niz vakcina koje se daju u određenom vremenskom intervalu kako bi se postigla optimalna zaštita.

Među najčešćim vakcinama koje se primenjuju u prvim mesecima života su one protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusis), poliomijelitisa, pneumokoknih infekcija i Haemophilus influenzae tip b (Hib). Ove vakcine su osmišljene da zaštite dete od ozbiljnih bolesti koje mogu imati teške posledice na zdravlje i život.

Vakcinacija novorođenčeta se obično nastavlja tokom prve godine života, uključujući dodatne doze vakcina koje ojačavaju imunitet i pružaju dugoročnu zaštitu. Na primer, MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeole) se obično daje oko prvog rođendana.

Vakcine koje se daju novorođenčetu su pažljivo testirane i razvijene kako bi bile sigurne i efikasne. Imajući u vidu osnovnu imunizaciju, važno je da roditelji redovno prate raspored vakcinacije i konsultuju se s pedijatrom kako bi bili sigurni da su sve vakcine date u pravom trenutku.

Vakcinacija novorođenčeta nije samo stvar individualne zaštite, već i pomaže u stvaranju kolektivnog imuniteta u zajednici. Kolektivni imunitet je važan za sprečavanje širenja zaraznih bolesti i zaštite osoba koje ne mogu biti vakcinisane iz medicinskih razloga.

Važno je napomenuti da je vakcinacija jedan od najefikasnijih načina zaštite deteta od potencijalno ozbiljnih bolesti. 

Ona je rezultat dugogodišnjeg istraživanja i praćenja vakcina i predstavlja ključni faktor u održavanju javnog zdravlja. Vakcinacija novorođenčeta je važan korak u brizi o njihovom zdravlju i pruža im najbolje šanse za zdravu i srećnu budućnost.

Za više informacija o mesečnim akcijama ostavite svoj e-mail.

Powered by
Scroll to Top