Poliklinka Poligin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Značaj dojenja novorođenčeta

Dojenje je jedan od najvažnijih aspekata brige o novorođenčetu. Osim što pruža ishranu, dojenje ima brojne prednosti za bebu i majku. U prvih nekoliko meseci života, majčino mleko zadovoljava sve nutritivne potrebe novorođenčeta i pruža mu zaštitu od raznih infekcija i bolesti.

Dojenje je prirodan proces koji se uspostavlja između majke i deteta od samog rođenja. Već u prvom satu nakon porođaja, novorođenče se može dojiti. Ova rana interakcija pruža bebi dragocenu koloidnu supstancu poznatu kao kolostrum, koja je bogata hranljivim materijama i antitelima. Kolostrum ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema bebe i štiti je od infekcija.

Tokom prvih nekoliko dana, majčino mleko prelazi iz kolostruma u zrelo mleko. Zrelo mleko sadrži sve potrebne hranljive materije, vitamine i minerale koji su neophodni za rast i razvoj bebe. Ono se takođe menja u skladu s potrebama bebe kako ona raste.

Dojenje je više od same ishrane. Ono pruža emocionalnu bliskost i sigurnost između majke i deteta. Fizički kontakt tokom dojenja oslobađa hormone poput oksitocina, koji podstiče vezu između majke i bebe. Ovo može pomoći u jačanju emocionalne veze i osećaja sigurnosti kod bebe.

Prednosti dojenja su mnogobrojne. Majčino mleko je lako svarljivo i prilagođeno specifičnim potrebama bebe. Ono pruža optimalnu ishranu, podržava pravilan rast i razvoj, jača imunitet i smanjuje rizik od raznih bolesti kao što su infekcije disajnih puteva, dijareja, alergijske reakcije i hronične bolesti.

Dojenje takođe ima prednosti za majku. To pomaže u bržem oporavku od porođaja, smanjuje rizik od postporođajnog krvarenja i anemije, te smanjuje verovatnoću razvoja raka dojke i jajnika. Osim toga, dojenje podstiče izgradnju emocionalne veze između majke i deteta, pružajući joj osećaj bliskosti i zadovoljstva.

Važno je napomenuti da dojenje zahteva strpljenje i podršku. U početku, majke mogu imati izazove kao što su nelagodnost, nepravilan položaj, ili problemi s laktacijom

U tim trenucima je važno potražiti podršku i savete od stručnjaka za dojenje ili pedijatra. Pravilan položaj, pravilan pripajanje bebe na dojku i redovno dojenje mogu prevazići ove izazove i omogućiti uspešno dojenje.

Dojenje je najbolji način ishrane za novorođenče i pruža mnoge benefite kako za bebu, tako i za majku. Uz podršku i informacije, majke mogu da uspostave uspešnu i ispunjavajuću dojku vezu sa svojim novorođenčetom. 

Dojenje nije samo ishrana, već i dragocena prilika za stvaranje veza i pružanje najbolje moguće brige za dete.

Scroll to Top